Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü

10% hozam: kire bízd a pénzed befektetését?

/blog-cikkek2017. május 9.blog pénz

Találkoztál már valaha azokkal az emberekkel, akik több tízezer ügyfél sokmilliárdos vagyonának gyarapításával foglalkoznak, és a te megtakarításod befektetéséről is döntenek? Valószínűleg nem, de eláruljuk, hogy ezzel nem vagy egyedül.

A pénz befektetésével foglalkozó profikkal ugyanis a legtöbb ügyfél még soha nem találkozott. Ebben a cikkben viszont lerántjuk a leplet a vagyonkezelők szakmájáról, a bennfentesek segítségével bepillantunk a kulisszák mögé, és elárulunk néhány műhelytitkot is. Bemutatjuk, mibe teszik a szakértők a rájuk bízott pénzt, és hogyan hozzák meg azokat a döntéseket, amelyek révén százmilliók vagy milliárdok mozdulnak meg pillanatok alatt. Vajon mi igaz a Wall Streetről szóló hollywoodi filmekből? Kövess minket oda, ahol ügyfél még soha nem járt!

57 milliárdot kezelő guruk lesznek a túravezetőink

Korábbi cikkeinkben többek között azzal foglalkoztunk, hogy miképp készülhetsz fel kis lépésekben az anyagilag is nyugodt időskorra, vagy épp mibe fektethetsz egy hirtelen jött összeget, például egy örökséget vagy prémiumot.

Most pedig azt mutatjuk be, hogy kikre bízod a félretett pénzedet, ha azt egy biztosítónál fialtatod. Merthogy biztosítást nemcsak különböző kockázatok, például az autódat vagy az otthonodat fenyegető veszélyek ellen, esetleg utazáshoz köthetsz, de megtakarítási céllal is. Azaz ugyanúgy, mint egy bankhoz, beviheted a pénzed egy biztosítóhoz is, amit utána szakemberek fektetnek be, így a banki kamatoknál többet is kereshetsz, az pedig már csak hab a tortán, hogy így még életbiztosítási védelmet is kapsz.

Most először pedig megismerheted ezeket a szakembereket, egy vagyonkezelő munkatársait és az ő munkájukat. Ebben Kovács László és Miklós Csaba lesznek a segítségünkre, akik a Vienna Life Biztosító ügyfeleinek mintegy 57 milliárd forintos vagyonát kezelik. Mint cikkünkből kiderül, a profi befektetők élete nagyon más, mint a legendás Gordon Gekkóé a Tőzsdecápákból.

László és Csaba hamar összegyűjtenek egy zsák pénzt

De mivel is foglalkoznak ők pontosan? A vagyonkezelő a biztosító befektetési területe, ami – a brókercégekhez, bankokhoz, nyugdíjpénztárakhoz hasonlóan – az ügyfelek pénzén különböző értékpapírokat vásárol. Természetesen azzal a céllal, hogy az ügyfelek megtakarításai gyarapodjanak. Azt a nyereséget, amit így a pénzed termel, szakszóval hozamnak hívjuk. A vagyonkezelő tehát annál sikeresebb, minél magasabb hozamokat tud produkálni. Egy hasonlattal élve, egy vagyonkezelő olyan, mint egy óriási zsák: összegyűjti az egyes emberek befizetéseit, és ezt a több milliárd forintot egy pénzügyi gurukból álló csapat különböző nemzetközi

Ezt persze bárki megtehetné egyedül is, viszont mivel a vagyonkezelő nagy összegben „játszik”, ezért

Az első lépés: ismerd meg önmagad!

Mielőtt azonban jobban megmutatnánk neked a pénzügyi guruk világát, célszerű elsőként saját magadat megismerned! Ha szeretnél összegyűjteni egy jelentősebb megtakarítást kisebb-nagyobb havi összegekből, elsőként tisztáznod kell, milyen típusú befektető is vagy. Ehhez két kérdésen kell elgondolkodnod először:

Egy többéves befektetés esetében mindenképp

hiszen csak így lehet kiválasztani a számodra megfelelő megtakarítási formát.

Mielőtt azon gondolkodnál, hogy mibe kellene befektetni, és hogy mekkora lehet a hozamod, válaszd ki azt, hogy melyik befektetési forma illik a leginkább hozzád.Forrás: 123rf.comVálaszd ki azt, hogy melyik befektetési forma illik a leginkább hozzád.

Az észrevétlen tőkefelhalmozás esete…

Ha már elég jól ismered önmagad, és úgy döntesz, hogy rendszeresen félreteszel, akkor érdemes megnézned a biztosítók hosszú távú, megtakarítási célú termékeit. Ezekbe ugyanis folyamatosan befizethetsz több-kevesebb pénzt – akár havi néhány ezer forintot is. Ráadásul az így gyűjtött pénzed a jelenlegi ínséges kamatkörnyezet ellenére is szépen hízhat, ha jó kezekben van. Azaz szinte „észrevétlenül” ki tudsz alakítani magadnak egy olyan vagyont, amelyet később bármilyen célra felhasználhatsz. De lássuk, mi történik, ha beállítasz egy biztosítóhoz azzal, hogy egy hosszú távú megtakarítást keresel.

Első körben ki kell töltened egy 10-12 kérdésből álló kérdőívet, ami

Ez azt mutatja meg, hogy a jelenlegi életkörülményeid alapján milyen mértékű kockázatot érdemes vállalnod, ha a pénz befektetéséről van szó. Persze ettől függetlenül dönthetsz úgy is, hogy a magasabb nyereség reményében több kockázatot vállalsz.

A lényeg az, hogy a fenti szempontokat átgondolva, a kockázatvállalási képességed alapján, tudatosan válassz magadnak befektetést!

De hogyan kerül a zsákból kínai cégekbe a pénzed?

Ha már eljutottál odáig, hogy minden hónapban félreteszel, érthető, hogy tudni akarod, pontosan mi is történik a pénzeddel azt követően, hogy átutalod a biztosítódnak. Szóval, miután a pénz beérkezik a biztosítóhoz, az összeg azonosításra kerül, majd automatikusan azokba az úgynevezett eszközalapokba fektetjük, amelyeket meghatároztál. Ha már találkoztál a befektetési alap fogalmával, akkor az eszközalap sem lesz újdonság a számodra.

Az eszközalap olyan, mint egy bankszámla: az ide érkező pénzekből László és kollégái – Aradi Ernő, Babucs András, Molnár Tibor és Miklós Csaba – például különböző értékpapírokat vagy nyersanyagokat vásárolnak.

A különféle eszközalapok között

Az egyes eszközalapok abban különböznek egymástól, hogy milyen hosszú időtávra ajánlott, illetve mennyire kockázatos ezekbe befektetni.

Így alapvetően 3 fő eszközalap-típust különböztetünk meg:

De nem kell megijedni: a megfelelő eszközalapokat egy laikus is könnyedén ki tudja választani a palettáról, ha elég jól megismerte önmagát!

10%-os éves hozam? Nem rossz!

Összefoglalva: minél nagyobb a részvények aránya egy adott eszközalapban, annál magasabb a kockázata az adott alapnak, persze az elérhető hozam mindig együtt növekszik a kockázattal! Tehát az a kérdés, hogyan viseled a befektetésed értékének ingadozását: ha jobban, akkor nagyobb részvényhányadú eszközalapot válassz, ha kevésbé, akkor inkább a jóval alacsonyabb kockázatú kötvények aránya legyen magasabb!

Fontos tudnivaló! Választhatsz olyan, úgynevezett hagyományos életbiztosítást is, amely törvényileg szabályozott, előre meghatározott hozamot garantál, jelenleg évi 2-3 százalékot. Ha a különböző befektetések révén a biztosító ennél több hozamot ér el, annak a 80-100 százalékát is jóváírja a befektetéseden. Így semmilyen kockázatot nem vállalsz, viszont nagy eséllyel a magasabb hozam lehetősége is elkerül, mivel a megtakarításod többnyire kockázatmentes befektetésekben lesz.

Akiknek még pizsiben is a pénzen jár az agyuk…

Innentől kezdve pedig a befektetőké a főszerep! Fel is tettük hát a kérdést a profi befektetési guruknak:

Derüljön ki most az igazság!

László és portfóliókezelő kollégái minden reggel a televízió előtt ébrednek fel az ázsiai tőzsdék teljesítményét figyelve, hogy megtudják: mi történt Ázsiában az éjszaka alatt. Az esti lefekvés pedig elképzelhetetlen az amerikai tőzsde zárásáig, ami magyar idő szerint este 10 órakor történik. Napközben 2-3 monitor előtt ülnek, amelyeken a tőzsdei árfolyamok és az értékpapírok mozgása látható, valamint globális és hazai hírek villognak folyamatosan. Ezeket figyelve, valamint a különböző pénzügyi és gazdasági elemzéseket olvasva döntenek arról, hogy az adott napon a világban épp milyen vállalat részvényeit vásárolják meg, vagy melyik nyersanyagot adják el a különböző világpiacokon.

Tőzsdével nyitják és tőzsdével zárják a napot a befektetési szakértők.Forrás: 123rf.comTőzsdével nyitják és tőzsdével zárják a napot a

Varázsgömb, kávézacc vagy jó szimat kell a döntéshez?

Minden laikus első kérdése az, hogy mi alapján hoznak döntést a profi befektetők, pláne, ha elárasztják őket az információk? Gordon Gekko, a Tőzsdecápák című alapfilm főhőse megmondja: „A legértékesebb árucikk, amit ismerek, az információ.”

A válasz tehát egyszerű: a jó befektető képes kiszűrni a lényeges híreket a lényegtelen információk tömegéből.

Az aligha meglepő, hogy Donald Trump étkezési szokásai, például, hogy mennyire szereti átsütve a marhasteaket, vagy kér-e hozzá ketchupot, nem rengetik meg jelentősen a nemzetközi piacokat. Ellenben az amerikai elnök egy-egy elhibázott Twitter-posztja már okozhat felfordulást például a részvénypiacokon.

Ugyanígy az is például, hogy

Ezek a legnagyobb és globális hatású kockázatok, amelyekre egy befektető folyamatosan figyel, és felkészül a várható hatásaikra.

Ha túl romantikus alkat vagy, ez nem a te szakmád…

Nagyon fontos, hogy a befektetési döntéseknél képesek legyünk kizárni az érzelmeket - mondja László. Ugyanis minél jobban kizárod az emocionális hátteret – így például azt, hogy az adott napon épp milyen a hangulatod vagy mit gondolsz a politikai fejleményekről – annál tárgyilagosabb, tehát jobb befektetési döntést tudsz hozni. Ezért fontos, hogy a vagyonkezelőnél soha nem egy ember határoz a befektetésekről, hanem minden héten 5 befektetési szakember hoz csapatdöntést. Így sokkal könnyebb kizárni a szubjektív elemeket, illetve elemző modellek is segítenek a befektetési döntések kialakításában. A valóság tehát ezen a ponton élesen eltér a Wall Street-en játszódó filmek világától, amelyekben egyetlen guru hoz a kockázatosnál is kockázatosabb döntéseket...

Képzelet vagy valóság A Wall Street farkasa?

A befektetők nemcsak a pénzpiacokon, de Hollywoodban is eléggé „otthon vannak”. László szerint A Wall Street farkasa inkább azoknak szól, akik nem annyira járatosak a befektetések világában, ellenben a profik is elismerően nyilatkoznak például A nagy dobás (The Big Short) című életrajzi drámáról, amely a globális gazdaság 2008-as összeomlását mutatta be, vagy a Krízispont (Margin Call) című thrillerről, amely a Lehman Brothers csődjéről szól.

Bármelyik hollywoodi kasszasiker mellett döntesz is, reméljük, magával ragad a befektetések izgalmas világa, s cikkünk segítségével ki tudod választani az igényeidhez leginkább illeszkedő és legbiztonságosabb befektetési formát!

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3nopénz