Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Ünnepi hangulat ajándékba: a bécsi karácsonyi vásár titka

Ünnepi hangulat:a bécsi karácsonyi vásár titka

/blog-cikkek2019.  december 02.blogszínes

Advent első vasárnapján már orrunkban érezzük a finom forralt bor és a lágy mézeskalács illatát, ahogy az éterben narancshéj, fahéj és szegfűszeg aromája kavarog. Nincs ez másképp a világhírű bécsi vásárban sem, ahol talán még a Grincs szíve is ellágyul. Kell ennél jobb bizonyíték arra, hogy újra közeleg a karácsony?

Ha valaki azt mondja neked, hogy „Hé, menjünk ki Bécsbe, nézzük meg a karácsonyi vásárt”, akkor a helyes reakció csak ez lehet: „Rendben, de melyiket? Tény és való, hogy a világ egyik legszebb karácsonyi vásárja a bécsi, de az osztrák fővárosban nem egy, nem kettő, hanem 20 nagyobb helyszín várja a turistákat és a helyieket az ünnep hamisítatlan hangulatával.

A számok pedig önmagukért beszélnek

Wiener Adventzaubernek pedig megvan az az előnye, hogy sosem hagy cserben: a csodaszép utcácskákban és tereken minden évben ugyanazt az örömöt érezhetjük a sárga fényfüzérek alatt. Ez tényleg az a látványosság, amit egyszer az életben mindenkinek látnia kell.

700 éves hagyomány, új köntösben

Bár a modern bécsi adventi vásárok még csak 20-30 évesek, a szokás maga már komoly hagyományokkal rendelkezik, és az ősök után kutatva egészen a középkorig kell visszamennünk az időben.

Egészen pontosan 1298-ig, amikor is I. Habsburg Albrecht német király és osztrák herceg (1255-1308) engedélyezte és privilégiumává tette Bécs polgárainak egy decemberi vásár, a Krippenmarkt megtartását.

A 14. század végére a németajkú városokban (szerte a Német-Római Birodalomban) tradíció lett a Christkindlmarkt, és az Adventtel együtt ma már számos német, svájci vagy osztrák településen a vásár is kezdetét veszi.

Az évszázadok során persze sokat változott a körítés, de az alapok szerencsére megmaradtak: itt minden az ünnepet megelőző várakozásról szól. A vásárok csillogó, illatos hangulata olyan, mintha újra és újra átélnénk gyermekkorunk legszebb karácsonyait, és a standok között sétálva tényleg alig várjuk, hogy eljöjjön végre december 24-e.

Karácsonyi vásár a Városháza téren.Karácsonyi vásár a Városháza téren. A Karácsonyi Álom az egyik leghíresebb és legnagyobb bécsi adventi vásár, ahol 150 stand és rengeteg program várja a látogatókat.Forrás: 123rf.com

A Karácsonyi álomtól az Altwienerig

Bátran kijelenthetjük, hogy a legnagyobb és leghíresebb vásár Bécsben a Karácsonyi Álom (Wiener Weihnachtstraum), ahol akkora volt a türelmetlenség, hogy idén már november 17-én megnyitották a kapukat, és meg sem várták Advent első vasárnapját. Persze ez az apró tiszteletlenség a hagyományokkal szemben azt eredményezi, hogy hamarabb és tovább élvezhetjük a Városháza tér előtti pazar látnivalót.

És van is mit bámulni: a Rathausplatzon ilyenkor majd’ 150 hangulatos, fényárban úszó pavilon nő ki a földből. Az arrafelé sétálókat szinte azonnal megbabonázzák a karácsonyi díszekben pompázó utak és a világító fák.

Nem vásári túlzás azt állítani, hogy itt tényleg minden megtalálható, amire egy család tagjai vágynak:

Kihagyhatatlan a pörkölt mandula és a sült gesztenye, valamint 18 év felett valamelyik italkülönlegesség, amely felmelegíti a testet és a lelket. A városháza előtti, képeskönyvbe illő mesevilágot idén 32. alkalommal rendezik meg, és az tökéletesen alkalmas családi vagy romantikus andalgásra, az élmény pedig egész életre szól. A Karácsonyi Álom frekventált, központi helyen található, ide érkezik szinte minden turistabusz és taxi, de ez nem jelenti azt, hogy a többi bécsi vásár kihagyható. Sőt, a kötelező programok felsorolása még csak most kezdődik igazán.

Kezdjük azzal, hogy a közeli Maria-Theresien-Platzon is áll egy csodaszép kis karácsonyi falu, de meg kell említeni még

Forralt bor és puncs mindenhol kapható, a kulináris élmény pedig az összes helyszínen garantált.

Nemcsak a vásár miatt érdemes Bécsbe látogatni

Az adventi kiránduláshoz hozzátartozik, hogy a méltán híres karácsonyi vásárok mellett más látnivalókat is meglátogat az ember. Főleg, hogy sok nevezetesség valóban sétatávolságban van a Karácsonyi Álomtól, és ezek meglátogatásához sem taxira, sem tömegközlekedési eszközre nincs szükség. Sajnos nem tartozik ide a schönbrunni kastély, hiszen a Habsburgok pompás nyári rezidenciája majd 7 kilométerre fekszik a Rathausplatztól, de még így sem lehetetlen feladat beiktatni ide egy gyors látogatást.

Jó hír, hogy csupán egy kellemes andalgás választ el a Maria-Theresien-Platztól és az ottani múzeumoktól (Természettudományi Múzeum és Szépművészeti Múzeum), valamint

Családdal vagy a pároddal egyaránt felejthetetlen élmény végiglátogatni őket.

Hogyan juthatsz ki a bécsi karácsonyi vásárba?

Szerencsére több magyar cég szervez egynapos buszos utazásokat az osztrák fővárosba, így a bécsi adventi vásár hangulatáról akkor sem kell lemondanod, ha nincs lehetőséged hosszabb kiruccanásra. Ezek a csoportos kirándulások sajnos nem a tökéletes kényelemről, sokkal inkább a hangulat gyors beszippantásáról szólnak. Persze kellő szabadidőt kapsz rapid utazóként is, sőt, még Schönnbrunnba is eljuthatsz, hogy aztán a korai sötétedés előtt még kedvedre sétálhass a Mária Terézia téren vagy a Wiener Weihnachtstraum forgatagában.  Este pedig irány haza, szinte kötelezőnek számító pihenővel a Marchénál.

Az idő rövidsége és az alkalmazkodási kényszer miatt viszont szerencsésebb, ha az utazást magadnak/magatoknak szervezed meg.

Bécs elérhető közelsége miatt többfajta közlekedési eszköz közül is választhatsz:

Szállást érdemes jó előre elintézni, mert az adventi időszak zsúfoltsága miatt előfordul, hogy a kevés szabad szobához drága árak párosulnak.

Forralt bor és puncs mindenhol kaphatóForralt bor és puncs mindenhol kapható, és a bécsi adventi vásárok vendégeinek a kulináris élvezetekből is kijut.Forrás: 123rf.com

Mire kell figyelned?

Legyen szó rövid vagy hosszabb utazásról, a pakolásnál mindig figyelj arra, hogy legyen nálad (elég) meleg ruha. A bécsi nappalok és éjszakák ilyenkor igencsak hidegek, és az adventi forgatagot nem lehet (sőt, nem szabad) dideregve átélni. Nincs annál rosszabb, mint amikor a hangulatos standok előtt állva alig várja az ember, hogy beüljön valahova.

Készülj arra is, hogy a karácsonyi vásárban kapható ételek és italok nem olcsók, de ezeket akkor is érdemes kint fogyasztani, legfeljebb induláskor tegyél el magadnak némi forró itókát, hogy az úton felmelegedhess.

Ha éjszakára vagy több napot is maradhatsz, akkor a parkolás, a szállás és a taxiköltség okozhat kellemetlenséget. Térképet minden esetben vigyél magaddal (jó ötlet ilyenkor letölteni a telefonodra a Google Maps bécsi szekcióját).

Bécsben a parkolás hétköznap egyre több helyen fizetős, erről mindenképp tájékozódj utazás előtt. Budapesthez hasonlóan viszont itt sem kell fizetni a hétvégén.

Sokan kérdezik, hogy mitől olyan nagy élmény Bécsbe látogatni az adventi időszakban? Átélni ezt egyszerűbb, mint leírva bemutatni, de azt elmondhatjuk, hogy az osztrák főváros még télen is gyönyörű, és különleges hangulatából a hideg évszakban sem veszít.

A karácsonyi díszkivilágítás és – ha szerencsénk van – a behavazott utcácskák látványa álomszerű, mesebeli világba repítik az embert, akit egy pillanat alatt magával ragad ez a páratlan hangulat.

Idén már kinyitott

Az idei bécsi karácsonyi vásár november 15-én nyitotta meg kapuit, és a vendégszerető standosok egészen december 26-ig várják majd az érdeklődőket a Rathausplatzon…

…vasárnaptól csütörtökig délelőtt 10 és este fél 10, pénteken és szombaton viszont fél órával tovább, este 10-ig. A belépés természetesen most is ingyenes, de a pénztárcádat ne hagyd otthon, mert a rengeteg csecsebecse mellett egyéb programok (például korcsolyázás) is várnak.

A jó szórakozás garantált!

HÓBARÁT UTASBIZTOSÍTÁS

Kösd Meg online!
Kérj visszahívást!
Bezárás

Egy kis türelmet kérünk.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noblog