Union Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupUnion Biztosító Zrt. | Vienna Insurance GroupAkadálymentes nézetMenü
Ingatlan bumm

Ingatlan bumm vagy lakáspiaci buborék? 1. rész

/blog-cikkek2016. augusztus 11.blog lakás

Ingatlan bumm, CSOK és az új építésű lakások sokadik hulláma: ez volt a piacon a 2015-ös év, ahol a növekvő tendenciára csak rátett egy lapáttal az új otthonteremtési kedvezmény. De hogy éli meg mindezt a lakásra vagy házra vadászó vevő? Avagy meddig tart ez a helyzet, és milyen magasra szállnak az árak?

Kétrészes cikksorozat megírására vállalkoztunk, hogy bemutassuk a mai magyar ingatlanpiaci helyzetet. A kicsit szövevényes, száraz világot megpróbáltuk fogyaszthatóvá tenni, mert úgy érezzük, hogy a téma igencsak aktuális. Nemcsak a kormányzati célok, hanem a hétköznapi emberek tervei miatt is.

Kezdjük az alapvetésekkel

Érdekes változásokat hozott a tavalyi év az ingatlanpiacon, és bár a hírek inkább a CSOK-ról, vagyis a kormány által meghirdetett új családi otthonteremtési kedvezményről szóltak, azt már kevesen tudják, hogy a bumm nem a nagy bejelentéssel kezdődött. Tény és való, hogy 2015 előtt inkább az eladói nyomás volt a jellemző, vagyis az aktívabb szereplőnek az értékesítői oldal tűnt. Nincs mit csodálkozni ezen, a 2008-as válságra és a csökkenő keresletre egy brutális tőkekivonás volt a válasz, és a hazai ingatlanpiac tetszhalott állapotba került. Motiváció és anyagi háttér nélkül a kereslet kicsit bealudt, és sokáig úgy tűnt, hogy nem is lábal ki belőle, mígnem…

… több tényező hatására, de mint Csipkerózsika a királyfi csókjától (nem szóvicc!), felébredt a piac:

A családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatos változásokról már 2014-ben hallani lehetett, de a kormány végül tavaly nyáron jelentette be, hogy 2015. július elsejétől új lakástámogatási rendszert vezet be. A CSOK lényege valószínűleg sokak számára ismert, ezért csak nagyon röviden foglaljuk össze: a 10 millió forintos vissza nem térítő támogatás mellé 10 milliós, kedvező kamatozású hitelt lehet felvenni bizonyos feltételek teljesítésekor. Az egyik legfontosabb feltétel (de nem az egyetlen) a 3 gyermek megléte vagy vállalása volt. A javuló tendenciára igyekszik rásegíteni az is, hogy 2016. január elsejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkent a lakásépítés áfája.

Még most sem tudjuk, mire számítsunk: ingatlan bummra vagy buborékra!123rf.comA 2015-ös ingatlanpiaci változások megágyaztak az idei évnek: egyre többen kerestek lakást, és egyre inkább emelkedtek az árak. De vajon meddig tart az ingatlanpiac szárnyalása?

Ingatlan bumm: Egy új remény

Bár természetes, hogy minden hullámvölgyet idővel hullámhegy követ, de a lakásvásárlási és lakásépítési kedv valószínűleg nem nőtt volna akkora mértékben, ha ezek a tényezők nem adódnak össze. A befektetők öntik a pénzt a piaci szegmensbe, és az amúgy is működő befektetési forma új lendületet kapott. Ebben persze sokat segített a brókerbotrány utáni környezet, amelyben divatos dolog lett az ingatlanozás, így a piac elmozdulhatott a mélyből. A javuló pénzügyi lehetőségek miatt egyre többen kerestek eladó lakást/házat, nőtt az igény a minőségi albérlet után, ezáltal mind többen és többen vásároltak és újítottak fel ingatlanokat pusztán befektetési célzattal.

A tényezők összeadódása miatt

A jó adottsággal rendelkező fővárosi ingatlanok értéke egyre közelebb került és kerül folyamatosan a Nyugat-Európában tapasztalható árakhoz.

Érdemes megnézni a statisztikákat, az országos átlag alapján:

CSOK után, szabadon

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy az ingatlan bummot az új otthonteremtési kedvezmény indította el, de az igazság ezzel szemben az, hogy a CSOK inkább csak felerősítette azt, valamint – a vásárlói oldalon kevésbé pozitív hozadékként – a magasba emelte az árakat. A bejelentés hallatán kis túlzással élve felrobbantak az ingatlanok értékei, és elszálltak a használt lakások, házak, albérletek értékei. Aki úgy döntött, hogy 2015 őszétől költözik, az nem örült felhőtlenül annak, hogy extra összegeket kellett letennie az asztalra. A médiában szinte naponta kaptuk a híreket, hogy milyen brutális változások történtek, de ahogy az ingatlannet.hu is megírta, azért ez a változás egy kicsit kétarcú volt: a bő 250 ezer ingatlant felhasználó elemzés szerint nem mindenhol nőttek az árak, és voltak olyan megyék, ahol inkább csökkenés volt jellemző. Szakértők szerint viszont az egyértelmű, hogy a 2016-tól érvényes változások új helyzetet teremtenek, és jelentős mértékben változtatják meg az eddigi viszonyokat. Az ingatlanszektor tartós kilábalásához persze sok egyéb feltételnek is teljesülnie kell, hiszen

A tartós működésben fontos szerepet kap a keresleti és a kínálati oldal egymásra találása, vagyis egy jelentős áremelkedés idővel visszavetheti az érdeklődők számát, így magát a piacot is.

A mindennapi tapasztalatok alapján a vevők ugyanis leginkább arra panaszkodnak, hogy most ingatlant venni, albérlet után futni nem éppen pénztárcabarát hobbi.

Rég volt ilyen drága a lakásvásárlás123rf.com A frekventált helyeken 2015-ben brutális drágulást tapasztalhattunk az ingatlanok áraiban. A vásárlóknak nagyon a zsebükbe kellett nyúlniuk.

Mit tudtunk meg tavaly?

Merthogy a 2015-ös év tele volt érdekességekkel, és olyan tapasztalatokat szerezhetett a szektor, amit a későbbiekben még felhasználhat:

Összefoglalva: a folyamatosan növekvő keresletet a kínálat tavaly még nem tudta kielégíteni, idén viszont várhatóan megoldódik ez a probléma.

Ez volt 2015, de a kérdés az, hogy mi változott idén? Vajon meddig szállnak az árak, és lesz-e, ami megállítja azokat? Erre fogunk válaszolni a kétrészes cikksorozat második részében.

blogEz is érdekelni fog

/static/assets/xml/label-blog.xml3noblog